zondag 24 september 2017

24/09/2017: Montréal - St. Alexis des Monts

Zoals te verwachten was, is de nacht erg kort geworden. Eerst nog een tijdje wakker gelegen van het lawaai afkomstig van een tuinfeestje en tegen 07:00 deed de biologische klok haar werk.
Dan maar op het gemak een douche nemen en de koffers wat herschikken.

Even na 8 schuiven we aan voor het ontbijt.  Ik heb het gevoel dat we sinds gisterenochtend nog niks anders gedaan hebben dan eten. 😀

Om 9:45 verlaten we het hotel met pak en zak. We hebben het plan opgevat om de koffers naar de garage te slepen en van daaruit te voet naar de basiliek en de oude haven te wandelen. Puik idee want vanwege de marathon van Montréal zouden we nog niet eens tot aan het hotel geraakt zijn met de auto.
De marathon is vanwege de hitte overigens ingekort tot een halve marathon en de halve is ingekort tot 10 km. Gevoelstemperatuur zal vandaag oplopen tot 38°C!

Op onze weg naar de basiliek maken we nog een praatje met een gast die ons uitleg geeft over het systeem van fietsverhuur in de stad. Overal tref je stelplaatsen aan waar je voor een prikje een fiets kunt lenen. Lijkt ons een prima idee voor onze laatste dag over drie weken. Die gast gaf de uitleg overigens deels in het... Nederlands. Zijn oma bleek Nederlandse te zijn en hij was apetrots dat hij ons (gedeeltelijk) in onze eigen taal te woord kon staan. En het moet gezegd, zijn Nederlands was beter dan dat van ons koningshuis. 😆

Aan de ingang van de basiliek wordt ons gevraagd of we komen voor de gebedsdienst of een gewone bezichtiging.  Voor de bezichtiging mogen we om 13u terug komen, dus gaan we nog maar eens naar de mis.
Vanwege die mis mogen er nu geen foto's gemaakt worden, wat heel jammer is want het interieur is adembenemend mooi. Nog iets om de laatste dag te herhalen.
Na enkele minuten houden we het al voor bekeken, het is hierbinnen nog veel benauwder dan buiten, en wandelen door de oude stad naar de haven. De oude stad is overigens veel mooier dan het nieuwe gedeelte met zijn beton, staal en glas.

Op de Rue Jacques Cartier is het tijd om een terrasje te pikken en na 2 koude cola's is het tijd om terug naar de auto te lopen. Al snel wordt duidelijk dat we op de heenweg het dubbele van wat nodig was hebben gelopen ;)

Stipt 13u vertrekken we uit de ondergrondse garage en bovengronds is alles gelukkig weer opengesteld. 'Madame' vindt deze keer wel vlot de weg (eigenlijk niet moeilijk want ze moet maar een paar keer van richting veranderen) en al snel zitten we op één van de grote uitvalswegen Nog snel stoppen om wat inkopen te doen (en maar een koeltas gekocht om de lunch fris te houden) en dan kunnen we Montréal definitief achter ons laten. 

Het gaat zo'n 68 km via de snelweg en daarna over gewone weg naar Saint Alexis des Monts. Het landschap beschrijven is niet moeilijk: hetzelfde als thuis - inclusief de maisvelden. Heel in de verte zijn wel wat heuveltjes te zien. Langs de weg opvallend veel boerderijen, waarvan de stallen bij sommige beter uitzien dan het woonhuis.

De laatste 30 km wordt het landschap wat heuvelachtiger en bosrijker. De kleuren van de Indian Summer zijn echter nog niet doorgebroken. Zal waarschijnlijk met het warme weer te maken hebben, want we hebben sinds Montréal constant tussen 31 en 33°C! Ook hier is het weer nog gekker dan de mensen ;)

Tegen half vijf arriveren we in de Auberge du Lac a l'eau clair aan het gelijknamige meer.

Inchecken, auto uitladen, tas koffie met koek en dan hebben we nog even tijd voor een kleine wandeling bij het meer. De langere wandeling bewaren we voor morgen voormiddag.

Als dit een voorproefje is voor morgen, dan zitten we gebeiteld. Kort (2 km), maar prachtig door het bos en langs de oever van het Lac Bienvenue. We hebben nog een ontmoeting met een piepklein eekhoorntje dat ons steeds weglokt van zijn voorraadschuur. Mooi om te zien hoe hij ons telkens opwacht - 1 keer schreeuwt hij zelfs om zeker te zijn dat we hem zien - om dan, wanneer we hem tot enkele meters genaderd zijn, met veel lawaai weg te spurten. Eens we ver genoeg zijn, verdwijnt hij als een sneltrein terug van waar we gekomen zijn. Jammer genoeg al te donker in het bos om er een fatsoenlijke foto van te maken.

Na de wandeling verkennen we de directe omgeving van het complex nog even - aan de andere zijde ligt het grote meer - en genieten we op een bank van de heerlijke rust die hier heerst. Nu pas komt het echte vakantiegevoel bij me op.

Een kwartier na zonsondergang kleuren de dunne sluierwolken prachtig oranje-rood en hult de omgeving zich in een bijzonder licht.

En nu is het tijd voor een douche en het avondeten dat we gereserveerd hebben voor 20:30.

En om een traditie in ere te houden: We hebben vandaag 157 km gereden en de max. temperatuur lag tussen 31 en 33° C bij een zo goed als onbewolkte hemel.































Geen opmerkingen:

Een reactie posten